Siyez Buğdayının Yararları
Buğdayın en eski çeşitlerinden biri olan Siyez, Hititler ve Frigler tarafından tarımı yapılmış kültürel miraslarımızdan biridir. Yüksek dağ köylerinde, zor şartlarda yetişen siyez buğdayı özellikle Kastamonu bölgesinde yetiştirilmektedir. Buğdayın taş değirmende öğütülmesiyle de siyez unu ve siyez bulguru elde edilmektedir. Anne ve çocuk beslenmesi için oldukça besleyici olan siyez ununun 5 önemli özelliği;
1- İçerdiği yüksek proteinle emziren annelerin anne sütünün içeriğini zenginleştirir ve uzun süre doygunluk hissi verir. Anne sütü kalitesini artırmasının yanı sıra süt miktarını da artırmaya yardımcıdır.
2- Buğdayın tam tane olması sebebiyle lif yönünden zengindir. Sindirim sistemi sorunlarını önlemede ve kalp sağlığının korunmasında etkilidir.
3- A, B ve E vitamininden zengin olması sayesinde göz, sinir ve sindirim sisteminin gelişimini destekler.
4- Özellikle folik asit ve demir ihtiyacının fazla olduğu dönemlerde (özellikle gebelik dönemi ve +6 ay bebek beslenmesinde) tercih edilmelidir.
5- Düşük glisemik indeksi sayesinde obezite riski olan bireyler ve gebelik diyabeti olan kadınların, kan şekeri seviyesini dengelemek ve iştah yönetimini sağlamak için beslenme programında yer almalıdır.
Siyez buğdayının bu faydalarından yararlanabilmek için siyez buğdayından elde edilen bulgurla kısır, pilav yapabilir; çorbalarda kıvam vermek için siyez unu kullanabilirsiniz. Bunların yanı sıra günlük beslenmede daha kolay yer verebilmek için siyez unundan ekmek yapıp lezzetli sandviçler, fırınlanmış yumurtalı ekmekler, çorbaların içine kıtır ekmek parçaları hazırlayabilirsiniz. İşte evde uygulayabileceğiniz kolay bir tarif;
Ev yapımı Siyez ekmeği
Malzemeler
5 su bardağı siyez unu
1 su bardağı ılık süt
1 su bardağı su
Yarım çay bardağı zeytinyağ
1 paket instant maya
Tuz
Üzeri için susam/ çörekotu
Yapılışı
Un haricindeki malzemeleri karıştırdıktan sonra un yavaş yavaş eklenerek kıvam alana kadar yoğurulur ve 45 dakika mayalanmaya bırakılır. Fırın kabına boşaltarak üzerini örtüp 10-15 dakika daha mayalanması için bekletilir. Ardından üzerini bıçak yardımıyla çizdikten sonra susam ve çörekotunu ekleyerek 200 0C önceden ısıtılmış fırında 45 dk pişirilir. Fırından çıkardıktan sonra soğuması için bekleyip, daha sonra servis edilir.