Her Yönüyle Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW)

Her Yönüyle Bebek Liderliğinde Beslenme (BLW)

İngilizce açılımı Baby Led Weaning (BLW) olan bebek liderliğinde beslenme, 6. Ay itibariyle anne sütüne takviye olarak başlanan Ek gıdaların püre, meyve suyu, çorba gibi sıvı form halinde bir yetişkin tarafından verilmesi yerine, bebeklerin kendi açlık işaretlerini izleyerek kendini beslemesidir. Bu yöntem,  bebeğin el- göz koordinasyonunun yanı sıra; yiyeceklerin tadını, kıvamını, kokusunu öğrenerek duyusal gelişiminin de gelişmesine yardımcı olur. Parmak gıda olarak adlandırılan besinleri bebeklerin kendi baş parmak ve işaret parmağı yardımıyla tüketmesi amaçlanır.  


Peki BLW yöntemine ne zaman başlanmalı?

Bebeğiniz 6. Aya geldiğinde doktorunuzun ek gıdaya başlamasını onaylamasının ardından başlayabilirsiniz. 


İlk Gıda ne olmalı?

İlk ek gıda konusunda farklı görüşler olsa da bebeklerin damak tadı tatlıya yatkın olduğu için meyve ile başladıktan sonra sebze tüketimi karmaşaya yol açabiliyor. Bu yüzden ilk olarak mevsim sebzeleriyle başlanmalıdır. Brokoli, balkabağı, avokado, yaz kabağı, yer elması, havuç, kereviz, tatlı patates yaprak halinde olmayan sebzeler başlangıç için oldukça uygun. Sebzelerle tanıştıktan sonra meyve, ıspanak, tam buğdaylı makarna dilimleri takip edebilir. 

 

Nasıl hazırlanmalı?

Sunulan yiyeceklerin mutlaka yumuşak ve uygun boyutta olmasına özen gösterilmelidir. Tek 1 sebzede karar vermenizin ardından, bebeğinizin eliyle rahat tutabileceği (en fazla 5 cm)  çubuklar halinde dilimleyip, uygun pişirme yöntemiyle pişirdikten sonra bebeğinizin ilk öğünü hazır. Pişirme yöntemlerinden buharda pişirme ya da fırını tercih edebilirsiniz. Besinler çok sıcak ya da çok soğuk olmamalıdır. Bebeğiniz tüketmeden önce yemeğin sıcaklığı mutlaka yetişkin tarafından kontrol edilmelidir. 


Peki Ya Doymazsa?

Her anne gibi siz  de bebeğinizin doyduğu konusunda ikna olmayabilirsiniz ancak ek gıda döneminde bebeğinizin ana öğünü hala anne sütü. BLW yönteminde bebek yiyeceği miktara kendi karar vermeli ve daha fazla yemesi için zorlanmamalıdır. 

Bu döneminin başlangıcında bebeğinizin  günde 50 ml (2,5 çorba kaşığı) kadar ek gıda tüketmesi yeterlidir.  Bebeğiniz için 9. ayda günde 2 çay bardağı; 12. ayda ise 3 çay bardağı ek gıda günlük besin ögesi ihtiyaçlarını karşılayacaktır. Bu miktarlara acele etmeden, kademeli olarak ulaşılmalıdır. 

Bebeğiniz BLW öğünü sonrası hüsrana uğramış veya mutsuz görünüyorsa o zaman pürelerle siz takviye yapabilirsiniz. 

 

Ek gıdayı ağzından çıkarıyor/ öğürüyor

Bebeklerin çoğu yeni tanıştığı parmak gıdaları idare etmede gerçekten ustadır ancak ek gıdanın ilk günlerinde tükürme/ öğürme refleksleri oldukça yaygındır. Korkutucu olsa da bu bebeğinizin beslenme  boğulma tehlikesini önlemek için yardımcı bir güvenlik refleksidir. Bebeğinizin beslenirken güvende olması için aşağıdaki kuralları izlemelisiniz;


1-    Yemek yerken bebeğinizi asla yalnız bırakmayın.

2-    Bebeğinizin oturarak beslendiğinden emin olun. 

3-    Başlangıç için yumuşak gıdalar tercih edin. Çiğ olarak tüketilecek elma büyük tehlike olabilir. Bu yüzden yiyecekleri mutlaka buharda/ fırında yumuşadığından emin olarak servis etmelisiniz. 

4-    Muz, avokado gibi aşırı kaygan besinleri çubuk dilimler yerine daha küçük küpler şeklinde doğrayarak verebilirsiniz.

5-    İlk fırsatta bebekler için ilkyardım konusunda eğitime katılın. 

6-    Bebeğinize yardım etmek için aceleci davranmayın. Sakin ve sabırlı olursanız bebeğiniz daha kolay şekilde üstesinden gelecektir. Ancak sizin paniklediğinizi algılarsa yemek yeme konusunda negatif ilişki kurup, her seferinde aynı refleksi tekrarlayabilir.

7-    Eğer öğürme refleksi her gıdada devam ediyorsa ek gıdaya bir süre ara verebilirsiniz. Sakin ve neşeli olduğu bir anda yeniden deneyebilirsiniz. Ya da parmak gıdalara biraz büyüyene kadar ara verip, tel süzgeç/ cam rende yardımıyla yaptığınız püreleri sunabilirsiniz. 


Her bebek için en doğru beslenme biçimi  BLW yöntemi midir?

Elbette hayır. Bebeğinizi beslerken onu yemeye zorlamadığınız sürece ister parmak gıdalarla devam edin, isterseniz pürelerle, isterseniz de karışık. Bebeğiniz sağlıklı beslenirken mutlu olsun yeter.

Yorum Yaz