Helikobakter Pilori Enfeksiyonunda Beslenme Önerileri

Helikobakter Pilori Enfeksiyonunda Beslenme Önerileri

Helikobakter pilori midede yaşayan, mide zarında ve ülserlerde iltihaplanma ve tahrişe neden olabilen bir bakteridir. 


Dünya çapında en az her iki kişiden birinde olduğu tahmin edilmektedir.  Bu bakteri kimilerinde hiçbir etki göstermese de gastrit, ülser ve mide kanseri için oldukça yüksek risk oluşturmaktadır. Teşhis konulduktan sonra doktor tarafından önerilen ilaç tedavisi dikkatlice tamamlanmalı. Helikobakter pilori bakteriyel  enfeksiyonuna neyin yol açtığı hala tam olarak bilinmese de risk faktörlerinden kaçınmak enfeksiyona yakalanma riskini azaltabilir.  


1- Az pişmiş yiyecekler tüketmeyin. 


Özellikle ev dışı tüketimi fazla yapan ya da sık seyahat eden kişiler için en önemli risk faktörüdür. İyi temizlenmemiş, doğru saklama ve pişirme teknikleri kullanılmadan hazırlanmış tüm sebzeler, et, balık, tavuk gibi yiyeceklerden kaçınılmalı. Yiyeceklerin satın almasından depolanmasına, hazırlanmasından pişirilmesinde her aşamada yapılabilecek bir hata ya da ihmal enfeksiyon riskini artıracaktır. O yüzden ev dışında yemek yenilecek yer ve yemek seçimleri konusunda oldukça dikkatli olunmalı. 

Evde tüketilecek yiyecekler için de aynı durum söz konusu.Enfeksiyon riskini azaltmak için market alışverişlerinde şu unsurlara dikkat edilmeli;

-Et ve süt ürünlerinin uygun koşullarda saklandığından emin olunmalı. Açıkta satılan ya da saklama koşulunun güvenilirliğinden şüphe duyulan ürünler satın alınmamalı. 

-Satın alınan ambalajlı ürünlerin etiket bilgileri kontrol edilmeli. Etiketinde üretim izni, son kullanma tarihi gibi bilgilerin yer almadığı ürünler tüketilmemeli. 

-Buzdolabında ya da dondurucuda  saklanması gereken ürünlerin alışveriş sırasında en son alınıp, mümkün olan en kısa sürede bekletmeden buzdolabına konulmalı. 

-Taze sebze ve meyveleri satın  alındıktan sonra sirkeli ya da karbonatlı su ile uygun şekilde temizlendikten sonra tüketilmelidir. 

-Etiket bilgileri olmayan ürünlerden kaçınılmalı. 


2- Açıkta satılan yiyecek- içeceklerde dikkatli olunmalı.

Helikobakter pilori enfeksiyonuna neden olan en önemli şey sağlıklı olmayan koşullardır. Yeterli steril koşul sağlanmayan her türlü ortam riski artırmaktadır. Bu durumda para ya da başka bir yüzeye dokunduktan sonra yiyeceğe dokunan, eldiven kullanmayan, gıda maddesinin açıkta beklediği, hijyeninde güven vermeyen durumlarda bu gıdaları tüketmekten kaçınılmalı. 


3- Gizli bulaşma riskini tanıyın.

Kendi hijyen koşullarımızı sağlasak da başka kişiyle ya da yüzeyle temas bakteri bulaşı riskini artırmaktadır.  Pek çok kişi bakteriyi taşıdığını bilmediği için başkalarına kolayca bulaştırabilmekte. Bu nedenle düzenli ve uygun şekilde el yıkamaya  ve başkalarının kullandığı bardak, çatal, kaşığı kullanmamaya özen gösterilmelidir. 



Helikobakter pilori enfeksiyonunda beslenme önerileri 

Probiyotikler : İlaç tedavisi ile L.Casei ve L. Reuteri probiyorikleri bu enfeksiyonda savaş ile  etkili olacaktır. 

Sarımsak: Mide şikayetlerini artırmaması için pişmiş halde yemeklerde ya da çorbalarda kullanılabilir. 

Omega 3 : Ceviz, semizotu, ketentohumu, palamut, hamsi, lüfer, istavrit, sardalya, levrek  gibi balıklar beslenmeye dahil edilmeli.

Taze sebze ve meyveler : Çiğ tüketilen sebze ve meyveler sorun yaratıyorsa buharda, fırında  ya da zeytinyağda pişmiş her türlü mevsim sebzeleri ana öğünlere;  buna ek mevsiminde taze meyveler ana öğünlerden yaklaşık 3 saat sonra olacak şekilde beslenmeye eklenmeli. Eğer midede hassasiyet, ağrı, gaz gibi şikayetler varsa iyi yıkanmış kurutulmuş meyveleri ve taze/ kuru meyvelerle hazırlanmış şekersiz komposto olarak da tüketilebilir. 


Helikobakter pilori enfeksiyonunda tüketmekten kaçınılması gerekenler

Tuz ve şeker tüketimi kısıtlayıp, koruyucu, katkı maddesi içeren ambalajlı tüm gıdalardan kaçınılmalı. 

Gazlı içecekler, kahve, siyah çay, alkol, salamura ürünler, aşırı baharat, yağ ve kakao içeren tüm gıdalar beslenmeden çıkarılmalı. 

Yorum Yaz